Aparaty Cyfrowe > Canon PowerShot A630

Aparat cyfrowy Canon PowerShot A630

Canon PowerShot A630

  • matryca: 8.3 MP
  • zoom optyczny: 4x
  • wyświetlacz: 2.5''
  • rejestracja filmów: Tak
  • karty pamięci: SD/HC,MMC

Canon PowerShot A630 - Recenzje

starsze >
1 2 3 4 5
2007-05-16 23:08
Witam serdecznie
Aparatu używam od 2 miesięcy. Wykorzystuje go raczej amatorsko głównie wycieczki rodzinne, imprezy itp. Niekiedy lubie jednak porobic zdjęcia przyrody, krajobrazy, makro. Mój poprzedni aparat to jkaiś HP modelu nie pamiętam i Canon A510. Ten pierwszy pozostawiam bez komentarza zdjęcia robił w miare tylko w słonecfzny dzień, reszta to porażka. Co do Canona A510 to musze powiedzieć że jak dla mnie robił bardzo dobre zdjęcia, jednak brakowało mi w nim kilka rzeczy które to posiada właśnie A630.
Do zalet w porównaniu z poprzedniakiem moge zaliczyć:
- krótki czas ładowania się lampy (w końcu sa tu 4 paluszki a nie 2)
- filmy lepszej jakości i bez ograniczeń czasowych.
- duży i obrotowy wyświetlacz, który jak dla mnie rozdzielczości nie ma najgorszej
- ogólnie bardzo szybkie działanie.
- obudowa mimo że plastkowa robi dość dobre wrażenie
- bardzo długa żywotność na akumulatorkach ( na komplecie można zrobić 1000 zdjęc)
- dobrze leży w dłoni
- mnóstwo ustawień
- świetne ostre zdjęcia.
Co do wad to raczej jak narazie nie widze, na siłe to:
- wejście na karte umieszczone pod klapka na beterie, troche to kłopotliwe a owa klapka nie jest za solidana,
-made in china
- przy wyższych iso dość wyraźne szumy

Ogólnie rzec biorąc jet to super aparacik. I raczej w tej klasie trudno bedzi znaleść coś lepszego (dałem z a niego 799zł) Polecam go wszystkim amatorom jak również tym bardziej zaawansowanym pstrykaczą, we wprawnych rekach można nim wykonać naprawdę piękne fotki. Dla mnie jest super.
Jakość: 6; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 6; Zdjęcia: 6; Koszt: 6; Średnia: 6 pkt
Legolas
2007-05-11 16:13
Poprzednio miałem Canon a430.
Nie załuje zmiany, zdjęcia o niebo dokładniejsze, wszystko o lepsze np. kopiowanie z aparatu na komputer szybsze, pełny manual gdzie w canonie mogłem tylko dowolnie regulować czułość iso, olbrzymi monitor, więcej funkcji.
Jesli ktoś się zastanawia nad kupnem pmiędzy tańszym canon a430 a canona a630 to kupujcie canona a630.
Jakość: 6; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 6; Zdjęcia: 6; Koszt: 6; Średnia: 6 pkt
paweł
2007-04-02 22:19
Dostałem canona a630 jako prezent ślubny. przedtem oglądałem inne aparaty ale szczerze mówiąc żaden mi się nie podobał. po kilku dniach gdy miałem okazje porobić zdjęcia i teraz gdy fotografuje rośliny, owady zwierzęta poprostu nie mogę się nacieszyć. zdjęcia w trybie macro wychodzą świetne- jak bym mógł to bym wkleił na pokaz kilka i myślę że by się spodobały. aparat jest super i polecam każdemu... pozdrawiam:)
Jakość: 6; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 6; Zdjęcia: 6; Koszt: 6; Średnia: 6 pkt
Ania
2007-03-15 17:06
Aparat mam od pół roku -wykorzystuję głównie do zdjęć w plenerze.

Zalety:
- Przy odpowiednim oświetleniu duże nasycenie barw
- Dużo programów tematycznych
- Funkcja manual sprawuje się bardzo dobrze - czas naświetlania zdjęcia nawet do 15 s pozwoli nam zrobic piekne zdjęcie księżyca w środku nocy. Andrzej napisał o ciemnym zdjęciu przy czasie naświetlania 1/2500 - nie liczyłabym na jasne zdjęcie jeśli przesłona otwiera się tylko na 1/2500 sekundy a w około aparatu jest np. mało światła. Co do drugiego parametru manual - czyli głębi ostrości - nie ma rewelacji. Nie liczmy tutaj na piękne wyostrzenie pierwszego planu i rozmycie tła jak to robią lustrzanki. Jednak jeśli chodzi o ten parametr jest to standard, nie zapominajmy iż jest to kompakt.
- Wielki plus za możliwość dokręcenia do aparatu różnych dodatkowych akcesoriów. W wielu sklepach foto można dokupić tulejkę na obiektyw kończącą sie 58 mm gwintem. Co oznacza że możemy dokęcić na przykład bardzo przydatny filtr polaryzacyjny czy też telekonwerter. Taki konwerter przyda się każdemu kto pragnie robić zdjęcia makro. Raz że zamienia nam zoom optyczny z 4x na 6x lub 8x (zależy co kupimy), dwa - pozwala robić wierniejsze zdjęcia portretowe. Przypomnę iż Canon A630 jest aparacikiem o podstawowej optyce - obiektyw nie wysuwa się za mocno - tak więc swoim zasięgiem "łapie" dużo tego co jest naokoło niego - mozna więc powiezieć że jest typowo szerokokątny. Idealnie nadaje się zatem do fotografowania krajobrazów, problem zaczyna się gdy chcemy zrobić zdjęcie swojego ukochanego dziecka, pieska albo kotka z bliska - okazuje się że aparat rozmazuje luz zniekształca obraz (tak jak w bombce choinkowej). Konwerter makro rozwiąże ten problem - soczewka zawęzi pole widzenia i powiększy obraz. Inną przydatną rzeczą jest możliwość dokupienia oryginalnej obudowy wodoodpornej Canona specjalnie dedykowanej do tego aparatu - sama mam i uzywam tej obudowy podczas nurkowania- zdjęcia wychodzą super - nawet przy użyciu lampy błyskowej.
- duża matryca - przy ustawieniu najwyższej możliwej rozdzielczości mozemy spokojnie wywoływać zdjęcia o rozmiarach 30X40cm
- siatka wyświetlająca się na lcd pomoga przy doborze odpowiedniej kompozycji zdjęcia
- wydajne zasilanie

Minusy:
Główny minus to brak stabilizacji obrazu - do zdjęć w zachmurzone dni lub do pomieszczeń bez lampy błyskowej przyda się statyw.
Jakość: 5; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 6; Zdjęcia: 5; Koszt: 6; Średnia: 5.6 pkt
2007-02-13 10:06
W fotografi jestem amatorem, dotychczas miałem doczynienia tylko z fiedem i najprostszym LUMIXem, postanowiłem,że zakupię aparat Canon A630.
Kupiłem go przed świetami Bożego Narodzenia na raty w jednym ze sklepów dużej firmy posiadającej oddziały w całej Polsce.
Przez święta zauważyłem paroch w obiektywie, sprzedawca wymienił mi aparat na nowy, nie przyjąłem go bo miał błąd na matrycy tzw gorący piksel. Następnego dnia dostałem kolejny aparat, również z wadą - na wyświetlaczu było kilka martwych pkseli. Sprzedawca zobowiązał się się że po nowym roku wymieni aparat. Gdy przyszedłem do niego po nowym roku stwierdził, że wyśle go do serwisu do W-WY na ul. Żytnią. Po 2 tygodniach aparat wrócił z serwisu - serwis wymienił obiektyw, martwe piksele na wyświeltlaczu pozostały, a do tego pojawiło się nowe uszkodzenie - ciężko działający zatrzask mocujący obrotowy monitor do wyświetlacza. Sprawa jest aktualnie u Rzecznika Praw Konsumenta i mam nadzieję, że dostanę w końcu sprawny aparat.
Przez 2 tygodnie przez które miałem okazję przetestować aparat ( bo pozostały czas jeździł on do serwisu ) zauwałyłem, że redukcja czerwonych oczów mogłaby być lepsza, zdjęcia wychodzą ładne i ostre.
Być może ja mam pecha, ale nie wiem jeśli uda mi się cofnąć tą tranzakcję, czy kupię CANONA.

Pamiętajcie przy zakupie żeby zwrócić uwagę przede wszystkim na:
-obiektyw (bez paprochów, rys itp)
-wyświetlacz pod różnym kątem
- zróbcie zdjęcie, czy nie ma na nim punktóW o innej, dziwnej barwie
Jakość: 1; Funkcjonalność: 4; Niezawodność: 1; Zdjęcia: 5; Koszt: 3; Średnia: 2.8 pkt
Andrzej
2007-02-01 12:33
Mam go ponad miesiąc. Aparat robi bardzo dobre zdjęcia na zewnątrz jak i we wnętrzach. Dobrze radzi sobie przy gorszym oświetleniu, dobra redukcja czerwonych oczu, wydajne zasilanie, prosta obsługa, ruchomy ekran, zaletą jest też informacja o długim czasie naświetlenia i optyczny wizjer. Chociaż aparat jest made in China to sprawia dobre wrażenie. Do wad należy głośny zoom, plastikowy gwint na statyw, słaby mikrofon, tryb manualny jest mało użyteczny dlatego że nie można ustawić czasu naświetlenia 1/2500 bo zdjęcie wychodzi ciemne. Ogólnie jestem z niego zadowolony.
Jakość: 6; Funkcjonalność: 5; Niezawodność: 5; Zdjęcia: 6; Koszt: 6; Średnia: 5.6 pkt
Damian
2007-01-21 21:09
Canona A630 mam od 3mc.
Musze przyznac ze kupujac ten model bardzo dobrze wybrałem.
Jestem z niego bardzo zadowolony. Zarówno z aparatu jak i z jakości zdjęć.

Co tu dużo pisać osoby, które sie wahają miedzy innymi modelami cyfrowek, a chcą mieć wysmienity sprzęt za rosądna cene to nie muszą juz dalej się zastanawiać tylko brać i kupować A630!

Wady jako takiej nie stwierdziłem moze cena, ale to dlatego ze malo zarabiam.
Zalety jest ich dużo i widze ze sa tu już opisane dlatego nie będę dublował.

Wszystkim którzy nie wiedzą jaki model wybrać w podobnej kwocie gorąco polecam A630 !
Jakość: 6; Funkcjonalność: 6; Zdjęcia: 6; Koszt: 6; Średnia: 6 pkt
Bolesław
2006-11-02 14:06
Posiadam aparat od ponad miesiąca. Stwierdziłem, że piękne zdjęcia wychodzą przy pełnej rozdzielczości w pomieszczeniach zarówno w automacie jak i w programach tematycznych (niektórzy twierdzą, że Canony wiernie oddają kolory tylko w manualu). Występują czerwone oczy jak fotografowany nie patrzy w obiektyw, ale dotyczy wszystkich aparatów kompaktowych. Nikony i Fuji może mają bardziej skuteczną opcję ich redukcji ale efekt jest ten sam co przy zastosowaniu dołączonego program do obróbki zdjęć. Przydatny zomm cyfrowy na otwartej przestrzeni (16x razem z optycznym)- zdjęcia ostre i naturalne kolory (niepotrzebna obróbka komputerowa). Pozostałe zalety : szybko ostrzy, duży i ruchomy wyświetlacz, przydatny wizjer przy tym pełen manual. Warto dokupić kartę 1 GB (pliki przy pełnej rozdzielczości powyżej 4 Mb); jest duży wybór i są tanie oraz ładowarkę z mikroprocesorem monitorujący proces ładowania - cena 60-70 zł (nie te całkiem tanie). Biorąc pod uwagę jego parametry użytkowe a przede wszystkim jakość zdjęć oraz cenę - wart zakupu. Polecam.
Jakość: 5; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 6; Zdjęcia: 6; Koszt: 6; Średnia: 5.8 pkt
Adamus
2006-10-13 8:56
Witam!
Mam ten aparat od kilku dni i musze powiedziec ze jest BOMBA!!!

Poprzedni moj model to byl Canon A610

Roznicy w jakosci fotek golym okiem nie widac:)

natomiast co przemowilo za zmiana na nowszy model :
- mozna pracowac na kartach powyzej 1 G !!!!!!!!!!!!!
- wyswietlacz 2,5"
- matryca 1/1,8" przy 8 mil. pikseli
- ISO 800
- kilka nowych ciekawych dodatkow w oprogramowaniu

Czyli jak w poprzedniku duza 6 !!!

Mozna ten model polecac w ciemno...
Jakość: 6; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 6; Zdjęcia: 6; Koszt: 6; Średnia: 6 pkt
seba
2006-10-09 17:18
nie znalazlem w nim minusow rewelacja !! polecam :) mam go juz 2 tygodnie zdjecia szybko robi a co mnie zaskoczylo to ze zrobilem juz 2 tysiace zdjec i nie moge rozladowac bateri a taki duzy wyswietlacz :)))) zdjecia ostrzy szybko i dokladnie ...
Jakość: 6; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 6; Zdjęcia: 6; Koszt: 6; Średnia: 6 pkt
starsze >
1 2 3 4 5

Aparaty Cyfrowe Canon - Recenzje

 
Strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie zgadzasz się na używanie cookies, zmień ustawienia swojej przeglądarki. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką plików cookies.
 
WWW.RECENZJE.NET.PL
2002 - 2014
Aparaty Cyfrowe - Recenzje
Polityka plików cookies | Reklama | Kontakt