Aparaty Cyfrowe > Nikon D5000

Aparat cyfrowy Nikon D5000

Nikon D5000

  • matryca: 12.9 MP
  • wyświetlacz: 2.7''
  • rejestracja filmów: Tak
  • karty pamięci: SD/HC

Nikon D5000 - Recenzje

< nowsze
1 2
Sandra
2011-12-21 14:25
Aparat, mmmmmmmm ;) Jest cudowny, dałam ponad 2 tysiące, za body i dwa obiektywy, zwykły, a drugi do portretów i macro, i jest zarąbisty! Całkowicie nie żałuję tego zakupu! ;) Jestem amatorką, parę dni oswojenia i wszystko dobrze! Polecam! ;)
Jakość: 6; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 6; Zdjęcia: 6; Koszt: 6; Średnia: 6 pkt
2010-10-19 20:59
To moja 2 lustrzanka i smiało mogę ją poelcić amatorom jak i użytkownikom bardziej zaawansowanym. Wczesniej posaidałem pentaxa K-x który miał zauważalnie mniejsze szumy, lepiej sobie radził w gorszym oświetlemiu, lampa błyskowa lepiej doswietlała zdjecia w pomieszceniach i filmiki były super w poruwnaniu z d5000 Mogę to powiedzieć na podstawie kilku tysiecy zdjęć zrobiontch K-x i d5000. Ale, ale, ale D5000 bardziej do mnie przemawia pod wzgledem reprodukcji kolorów, szcegułwów i ostrosci zdjeć oraz dostępności obiektywów.
Jakość: 5; Funkcjonalność: 5; Niezawodność: 6; Zdjęcia: 6; Koszt: 6; Średnia: 5.6 pkt
Adolf
2010-09-11 22:45
Zle leży w dloni , kiepski grip obudowa mydelniczkowata , plastik do kitu Nikon powinien uczyć się od olympusa jak robic obudowy i gripy
Jakość: 1; Funkcjonalność: 5; Niezawodność: 5; Zdjęcia: 5; Koszt: 4; Średnia: 4 pkt
Micco
2010-09-06 8:10
Aparat, perfekcyjny jak na tą linię aparatów. Cena adekwatna do jakości. Wszystkie mechanizmy spustowe migawki pracują cicho i płynnie. Aparat lekki, poręczny wygodny to trzymania. Ogromne możliwości korekcji parametrów. Możliwość ułożenia własnego menu, najczęściej wykorzystywanych funkcji to rewelacyjne udogodnienie, pod jednym przyciskiem, można mieć własne ustawienia. Jakość rewelacyjna. Polecam !!
Jakość: 6; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 6; Zdjęcia: 6; Koszt: 6; Średnia: 6 pkt
lola
2010-08-14 12:23
Jestem posiadaczką tej lustrzanki i jestem bardzo zadowolona jak na początek przygód z fotografią a nie zwykłymi zdjęciami naprawde wszystko ok. POlecam
Jakość: 6; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 6; Zdjęcia: 6; Koszt: 6; Średnia: 6 pkt
2010-07-16 21:04
Dla mnie wszystko jest na „6”, no może cena nie zasłużyła do końca na taką notę,
choć teraz D5000 z Nikkorem 18-105 można kupić zdecydowanie taniej.
Prawie rok temu za w/w sprzęt w promocji, plus dwie Toshiby 4 Gb, filtry UV i Polar zapłaciłem około 3400 PLN, później dokupiłem futerał i pilota.
Prawdę mówiąc czekałem na lustrzankę z odchylanym wyświetlaczem, którego zalety doceniłem fotografując zaawansowanym kompaktem - Minolta A200.
Niewiele brakowało, a kupiłbym Olympusa E-620, jednak format 3:2 i sentyment do firmy Nikon przeważyły.
Dlaczego D5000? - bo lustrzanka, bo matryca CMOS, bo uchylny monitor, bo ISO 100-6400, bo robi filmy HD, bo jest mały i lekki, bo Nikon.
Dziwi mnie gdy czytam w opiniach, że wadą jest plastik, mała obudowa, brak śrubokręta,
że niepotrzebnie robi filmy, a obrotowy ekran 230000 to porażka.
Gdybym chciał mieć „śrubokręt” w body, wyświetlacz 920000, uszczelniony magnezowy korpus, migawkę do 1/80000 to kupiłbym D300s lub D700 z pełną klatką, ale to prawie pół kilograma więcej na szyi i kilka tysięcy mniej w portfelu. Coś za coś.
Fotografowałem D5000 w upale, na mrozie, jadąc samochodem przez przednią szybę i otwarte okno, w nocy z ręki i ze statywu używając samowyzwalacza i pilota, we wnętrzach, w tym kościołach, muzeach, przy zastanym świetle i doświetlając błyskiem. Portrety
w plenerze i wnętrzu, o fotografowaniu architektury, pejzaży, ptaszków i kwiatków nie wspomnę, choć biała orchidea na białym tle - tu matryca CMOS pokazała swoje możliwości.
ISO 800 a nawet 1600 rewelacja, nawet nocne zdjęcia przy 3200 są dobre, wyższego ISO jeszcze nie potrzebowałem. Wybór balansu bieli wystarczający, nie brakowało mi nastaw w stopniach Kelwina. Natychmiastowa gotowość do pracy, włączasz i robisz zdjęcie. Szybki autofokus ale to już sprawa bardzo dobrego obiektywu Nikkor 18-105 - skoro jestem przy nim to VR naprawdę działa. (Szkoda, że nie miały tego moje Nikkory używane z F501, czy kultowym F3, nie musiałbym tak często chodzić ze statywem, ostrość też ustawiało się ręcznie obracając pierścieniem do momentu zgrania tzw. klinów widocznych
na matówce lub wykorzystując skalę odległości i głębi ostrości na pierścieniach obiektywu. Powyższych Nikonów i Pentakona SIX TL używałem zawodowo, zdjęcia zakładowe plus usługi reporterskie – np. na ślub czy imprezę choinkową brało się torbę ważącą 8-10 kg sprzętu, potem godziny pracy w laboratorium. W latach 90 zawał, operacja serca i koniec z profesją fotografa)...
Wracamy do D5000 najwięcej zdjęć robię w nastawach z preselekcją czasu i przysłony, trochę na pełnym manualu zwłaszcza „pseudo makro” z ręcznym ostrzeniem i bez VR, nie dorobiłem się jeszcze stałki makro i pierścienia błyskowego na obiektyw.
Trybu pełne AUTO używa żona i do jej zdjęć nie można się przyczepić.
Przestałem już się bawić w wywoływanie RAW, w większości JPGi są zadowalające, oczywiście nie rezygnuję z zapisywania RAW+JPG, nie wiadomo co zechcę wyciągnąć ze zdjęcia. Rodzinne uroczystości, czy zdjęcia pamiątkowe z wycieczek tylko JPG.
Oczywiście pilnuję nastaw balansu bieli stosownie do pogody czy źródła światła.
Również filmy nagrywane D5000 i oglądane na TV HD to pełna satysfakcja, i muszę przyznać z dźwiękiem do przyjęcia.
Aparat w ręku dobrze leży. Ergonomia naprawdę przemyślana. To co jest niezbędne przyporządkowano bezpośrednio przyciskom i pokrętłom rozmieszczonym w optymalnych miejscach na korpusie, do innych ustawień prowadzi intuicyjnie rozwijane menu.
Oczywiste, że trzeba poznać całą „gałkologię” i menu aby móc w pełni korzystać z możliwości jakie daje D5000. Pomocna w tym jest ogólna wiedza z zakresu fotografii, szczególnie fotografii cyfrowej. Dostępność wielu programów tematycznych czyni fotografowanie jeszcze ciekawszym, zwłaszcza gdy chodzi o fotografię twórczą, czy specjalistyczną – architektura, szybki sport, portret dziecka, przy blasku świec itd.
To działa, porównywałem w zdjęciach nocnych i portrecie. Co prawda to wywołując plik NEF (RAW)
w komputerze można jeszcze więcej, ważne, że jest wybór. Zupełnie nieprzydatnym nowum wydawało mi się umieszczenie w menu narzędzi do obróbki, czy retuszu zdjęć. Do tego jest komputer i tego nic nie zmieni, jednak zacząłem się nimi bawić i sprawiało mi to satysfakcję – kadrowanie, prostowanie, balans bieli.
Z jednego zdjęcia zrobiłem trzy różne, praktycznie gotowe do oglądania i wydruku prosto z aparatu.
Wielu zawodowych fotografów używa Nikona D300 jako uzupełnienie pełnoklatkowego podstawowego aparatu, znam takich, którzy używają tylko DX-ów w swojej pracy. Mnie marzy się profesjonalny D5000, np.: NIKON D5000-pro. Tzn. wszystko co ma D5000, tylko w uszczelnionym tytanowo-magnezowym body, z dołączanym gripem bez konieczności łączenia go z aparatem za pomocą przewodu. Myślę, że wtedy nikt by go nie nazwał aparatem dla amatorów, przy czym byłoby na pewno więcej amatorów na ten aparat.
NIKON D5000 nie musi się niczego wstydzić, ma potencjał i jeśli chodzi o zdjęcia, to w rękach zawodowego fotografa zdecydowanie przegra tylko z FX-ami wyposażonymi w matrycę powyżej 20 mln.
Jest to moja subiektywna ocena po prawie rocznym używaniu. W tym czasie zrobiłem około 4000 zdjęć – w tym zdjęcia kościoła dołączone do wniosku o dotację z Unii Europejskiej na remont - i kilka klipów filmowych. Oczywiste, że zawsze chce się mieć lepszy sprzęt, ja swojego D5000 zamieniłbym tylko na D5000-pro.
Żeby nie było za słodko to mój D5000 ma fabryczną wadę i muszę go wysłać do serwisu Nikona. Mam na to jeszcze miesiąc. Nie odejmuję za to punktów, bo jest cały czas sprawny, a i tak bym go przesłał na przegląd przed upływem ważności gwarancji.
Pozdrawiam - Miewoj
Jakość: 6; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 6; Zdjęcia: 6; Koszt: 6; Średnia: 6 pkt
vergu
2010-03-19 12:57
NIKON to marka sama w sobie, wprawdzie początkowa partia aparatów (z początku 2009r.) posiadała wadę fabryczną (problem z zasilaniem) jednak NIKON stanął na wysokości zadania i szeroko zakrojona akcja serwisowa przyniosła zamierzony skutek. Obecne z tego co da się wyczytać na forach, modele z numerami seryjnymi od 62..... można brać w ciemno.
Co się natomiast tyczy samego aparatu to mogę go polecić każdemu, solidny wygląd, doskonała jakość wykonania (plastiki nie trzeszczą, nic nie skrzypi itd.), doskonała matryca to tylko kilka zalet tego modelu.
Od 3 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem d5000 i z czystym sumieniem mogę go polecić każdemu amatorowi fotografii z lekkim zacięciem artystycznym i nie tylko :)).
Jakość: 5; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 6; Zdjęcia: 6; Koszt: 5; Średnia: 5.6 pkt
Martin Black
2010-01-31 18:48
Witajcie

W historii swojego życia użytkowałem już kilka aparatów analogowych (Canon F1, Nikon F75) oraz (FZ30, D70, D90 i kilka mniejszych kompaktów).
Nie jestem laikiem w fotografii.
Przede wszystkim nie słuchajcie tzw. przeze mnie "foto-psycholi" którzy fotki w rozdzielczości 4k na 3k powiekszają x razy i na siłę udawadniają, że szumy jednak są . Jeżeli macie zamiar używać aparatu tak jak 75% normalnych ludzi mogę wam z całą odpowiedzialnością ten aparat polecić. Jeżeli Waszym rezultatem końcowym mają być odbitki maksymalnie A3 to ten sprzęt Wam w zupełności wystarczy i spełni oczekiwania. Polecam obiektyw kitowy 18-105 (oczywiście zawodowcy zaraz Wam powiedzą że taki zestaw to dopiero początek i do tego musicie dokupić cały worek obiektywów, filtrów i innych klamotów - odpowiadam - do "standardowych" zastosowań za jakie uważam zdjęcia rodzinne i inne w dobrych warunkach oświetleniowych nic Wam nie będzie potrzebne. Jeżeli będzie chcieli uzyskać nie standardowe efekty - owszem). Poczytajcie trochę - obiektyw kitowy 18-105 to jeden z najlepszych spacerzoomów jakie stworzył Nikon.
W porównaniu D90 - D5000. Powiem Wam, że różnice są niewielkie. Wady D90 - ogromny i ciężki - po prostu profesjonalny. Jako sprzęt wakacyjny - tragedia - trzeba wózek do dźwigania. I tutaj jest mocna strona D5000. Dodatkowo obrotowy wyświetlacz - to podstawa. Jednak jedna uwaga - aby dobrze obsługiwać D5000 - potrzeba trochę wiedzy z zakresu fotografii. Tryb auto - w szczególności w ciemnych pomieszczeniach lubi przyciemniać (trzeba podciągać ekspozycję o 0,3 lub 0,7). Ogólnie bardzo polecam.
Zalety:
- czyszczenie matrycy
- matryca z D300
- obrotowy wyświetlacz
- mniejsza wielkość (na plus)
- AF szybki i nie mylący się
- kitowy 18 - 105 z VR
Wady:
- zdarzają się egzemplarze
z fabrycznymi wadami (jest akcja serwisowa)
- tryb AUTO "przyciemnia"

Pozrawiam
Jakość: 5; Funkcjonalność: 5; Niezawodność: 5; Zdjęcia: 6; Koszt: 4; Średnia: 5 pkt
2009-12-25 12:30
Do niedawna używałem lustrzanki canona, wcześniej zaawansowane kompakty canona i olympusa. Cyfrówek używam od momentu kiedy szczytem rozdzielczości był obraz vga. D5000 kupiłem po lekturze wielu opinii. Rozpatrywałem zakup Olympusa, Canona ale po lekturze wielu testów wybór padł na Nikona. Z uwagi na cenę zdecydowałem się na D5000 z Nikkorem AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED zamiast D90.
Jeżeli chodzi o wady to dla mnie jest minimalnie. Zalet za to jest całe mnóstwo. Robiąc już pierwsze fotki zauważyłem dużą różnicę w jakości zdjęć porównując ze zdjęciami robionymi canonem. Ostrość zdjęć jest rewelacyjna jak na optykę niemalże kitową. AF działa szybko i bezbłędnie. Do aparatu dokupiłem 2 zapasowe akumulatory jednak chyba to zbędny zakup, bo aparat na w pełni naładowanym akku zrobi ok. 400 fotek używając do większości wbudowanej lampy.
Do dzisiaj zrobiłem nim ponad 2000 zdjęć i uważam, że jest to całkowicie trafiony zakup. D5000 sprawuje sie idealnie w każdej sytuacji.
Jakość: 6; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 5; Zdjęcia: 6; Koszt: 4; Średnia: 5.4 pkt
Gustaw
2009-06-13 20:37
KRÓTKO – aparat między D90 a D60 dla amatorów, z dodatkami tematycznymi, bardzie dla Pań – małe rozmiary, waga. Połączenie wielu funkcji w jedno. Możliwość bezpośredniego podglądu funkcji zdjęcia itd. Polecam dla amatorów mało zaawansowanych, średni i bardzo. Cena przystępna dla tego typu sprzętu.
Jakość: 5; Funkcjonalność: 5; Niezawodność: 5; Zdjęcia: 5; Koszt: 5; Średnia: 5 pkt
< nowsze
1 2

Aparaty Cyfrowe Nikon - Recenzje

 
Strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie zgadzasz się na używanie cookies, zmień ustawienia swojej przeglądarki. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką plików cookies.
 
WWW.RECENZJE.NET.PL
2002 - 2014
Aparaty Cyfrowe - Recenzje
Polityka plików cookies | Reklama | Kontakt