Aparaty Cyfrowe > Fujifilm FinePix HS20 EXR

Aparat cyfrowy Fujifilm FinePix HS20 EXR

Fujifilm FinePix HS20 EXR

  • matryca: 16 MP
  • zoom optyczny: 30x
  • wyświetlacz: 3''
  • rejestracja filmów: Tak
  • karty pamięci: SD/HC/XC

Fujifilm FinePix HS20 EXR - Recenzje

< nowsze
1 2 3
2013-12-01 20:28
Mam HS20 od maja 2011 roku. Używam go średnio 2 razy/ tydzień po ok. 200-300 zdjęć. W fotografii "siedzę" amatorsko od 45 lat i mam wiedzę i doświadczenie tak w fotografii jak i w optyce. Czekałem na ten model aż ukaże się u nas w sprzedaży, jak za każdą nowość zapłaciłem wtedy straszną cenę, bo ponad 2 tys. i do dziś tę kwotę uważam za jego największą wówczas wadę. Zapłaciłem za to, że spełnia min. 90% moich wymagań i oczekiwań. Od dnia zakupu nie zawiódł ani raz. Zgadzam się z opiniami, że jest to sprzęt dla osób z pewnym doświadczeniem i wiedzą na temat fotografii. Ten aparat trzeba poznać na wskroś, aby móc w pełni go wykorzystać a potem oceniać. Owszem, ma swoje wady i ograniczenia, ale sprzęt z "wyżyn" także je miewa. Mając trochę wiedzy i doświadczenia, można wiele jego "przypadłości" przewidzieć i wyeliminować, bo ma sporo takich możliwości. Z wad konstrukcyjnych chyba największą jest zbyt luźno spasowany obiektyw, już przy lekkim cofa się do minimalnego zoomu. Mógłby za tą cenę mieć nieco lepszy i większy wizjer. Świetnie leży w dłoni, nie ma tendencji do wyślizgiwania się. Dobrze radzi sobie stabilizacja. Podczas filmowania z ręki w słabym świetle i zmianie kadru gubi się w ustawianiu ostrości, ale na to też są sposoby. Najczęściej robię zdjęcia na ISO 200 i nie mam zastrzeżeń co do jakości. Czytając niektóre inne oceny tego aparatu, zastanawiam się, czy to ja trafiłem na wyjątkowo dobry sprzęt, czy niektórzy mieli pecha lub nie umieją z nim pracować i wykorzystać jego całkiem dużych możliwości.
Jakość: 5; Funkcjonalność: 5; Niezawodność: 5; Zdjęcia: 5; Koszt: 3; Średnia: 4.6 pkt
2013-07-03 19:11
Aparat otrzymałem bezpłatnie w jakiejś promocji więc moja recenzja na pewno nie jest sponsorowana. przy słabym świetle przy odpowiednim ustawieniu robi całkiem dobre zdjęcia. przy silnym oświetleniu robi całkiem dobre zdjęcia ale przy większych powiększeniach widać rozmycia. Trzeba dobrze poznać aparat aby wydusić coś porządnego. Mam też stary Sony alfa 350 i wiem ,że nie można porównywać fuji z lustrzanką bo zdjęcia z sonego wychodzą lepsze - wiadomo lepsza matryca. Ustawianie ręczne ostrości jest dusyć trudne i nie jest płynnie regulowana pierścieniem . po kilku miesiącach robienia zdjęć wolę jednak lustrzankę.
Jakość: 4; Funkcjonalność: 4; Niezawodność: 5; Zdjęcia: 3; Koszt: 4; Średnia: 4 pkt
2013-05-21 23:20
Witam, posiadam ten aparat i przestrzegam tych, którzy chcą nawet z promocji czyli taniej go kupić. Wcześniej miałem CANON s3 is, obecnie staroć. Parametry miał dużo slabsze, ale zdjęcia robił 2 x lepsze.
Nie wiem co jest przyczyną, ale kompresja zdjęć w jpg jest tak mocna, że się niedobrze robi oglądając powiększenie. Dałem się nabrać na te 16mpx, niestety nie tylko ja. Szkoda, zmarnowany potencjał.
Przy tych możliwościach aparat spokojnie mógłby być o wiele mniejszy i lżejszy.
Filmów praktycznie nie da się nagrywać z powodu "pływającej" ostrości.
Czas oczekiwania na gotowość pomiędzy zdjęciami jest koszmarnie długi. Kartę mam o najszybszym indeksie i w canonie nie było problemów. Tu są.
Dodatkowo mocowanie paska jest za wysoko i aparat zawieszony na szyi sterczy, zamiast wisieć obiektywem do dołu. To zwyczajnie przeszkadza.
Choćbym bardzo chciał, nie znajduję w hs20 żadnej zalety, która by tłumaczyła niektóre łaskawe i przychylne opinie pisane prawdopodobnie przez przedstawicieli firmy fujifilm.
Czuję się oszukany, zawiedziony i już raczej nie kupię aparatu tej firmy.

Pozdrawiam
Jakość: 1; Funkcjonalność: 3; Niezawodność: 4; Zdjęcia: 1; Koszt: 1; Średnia: 2 pkt
2012-09-29 2:01
aparat który mam jestem z niego zadowolony w pełni spełnia moje wymagania jedną wadą jest mały wizjer ale można przecież patrzeć w monitor 3 calowy i jest to dobry aparat i cena też przystępna.
Jakość: 6; Funkcjonalność: 5; Niezawodność: 6; Zdjęcia: 6; Koszt: 6; Średnia: 5.8 pkt
2012-08-01 0:17
Kupiłem ten aparat ze względu na opinię o dobrej opcji makro. Zdjęcia zrobione w jpeg jest bardzo dobrze przerabiane przez wewnętrzny program aparatu. Zdjęcie w RAF przerabiałem różnymi programami , ale nie udało mi się dorównać do jpeg z aparatu. Może mam za małe doświadczenie. Przy sztucznym świetle wychodzą mniej wyraźnie. Zdjęcie wykonane z ręki z AF https://picasaweb.google.com/104891511956067453473/31Lipca201202#slideshow/5771457305393429202
Jakość: 5; Funkcjonalność: 5; Niezawodność: 4; Zdjęcia: 4; Koszt: 4; Średnia: 4.4 pkt
2012-07-10 19:36
Witam. Chciałbym się podzielić wrażeniami z użytkowania HS 20 EXR. Posiadam ten aparat od listopada 2011. Przed zakupem starałem się sporo o nim dowiedzieć. Do tej pory używałem lustrzanki analogowej Practica MTL3 oraz Zenit a także kompaktowej cyfrówki Canon powershot A620. Jestem amatorem ale staram się stawiać pewne wymagania odnośnie wykonywanych przeze mnie zdjęć. Na owy czas nie było zbyt wiele opinii na temat tego aparatu. Głównie skusił mnie duży zakres zoomu.

Zdecydowanie NIE JEST to aparat dla ludzi którzy robią zdjęcia na trybie AUTO a raczej dla kogoś kto lubi pobawić się w fotografię. Można z niego sporo wycisnąć lecz trzeba trochę mieć pojęcie o fotografowaniu i trochę czasu by się z aparatem obyć. Body jest dobrze wykonane i dobrze leży w dłoni za sprawą wagi, która na szczęście nie jest mała. Trochę gorzej wykonany jest obiektyw. Trochę ma się wrażenie plastikowych szkiełek:). Ale w tej cenie nie sądzę by znaleźć coś lepszego. Poza pewnymi niedociągnięciami jestem z niego zadowolony.

Niewątpliwie do głównych zalet tego aparatu należą:
-spory zoom (manualny)
-zasilanie zwykłymi akumulatorami(przydatne w podróżach)
-duży czytelny wyświetlacz
-szybki autofocus
-gniazdo na lampę zewnętrzną
-uchylny ekran
-body przypominające lustrzankę ułatwiające korzystanie z ustawień manualnych
-fajna panorama
-wyjście hdmi
-dość jasny obiektyw (czasem ma tendencję do prześwietlania)
-tryb makro
-pewnie w miarę użytkowania wyjdzie ich więcej :)

Dla mnie poważną wadą jest jakość zdjęć na ogniskowej 24. Zdjęcia na maksymalnym zoomie dobre pod warunkiem że robimy je na krótkim czasie i przy dobrym świetle. Zdjęcia przypominają wtedy te robione komórką. Iso 100 jest jedynym do użytku. Pierścień manualnego focusa jest mało precyzyjny. Wizjer ma słabą rozdzielczość i nie oddaje wiernie fotografowanego obiektu.
Jeśli chodzi o nagrywanie filmów to jest całkiem przyzwoite jak na aparat. Mam tylko problem gdy ustawię 80 klatek na sekundę ponieważ wtedy nagrany film przy odtwarzaniu zarówno w aparacie jak i na kompie jest jakby zwolniony i nie ma głosu. Być może to wina karty ale na pamięci wewnętrznej też tak jest.

Mam nadzieję, że chociaż trochę przybliżyłem wam ten aparat. Ogólnie polecam. pozdrawiam.
Jakość: 4; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 6; Zdjęcia: 4; Koszt: 5; Średnia: 5 pkt
2012-06-15 23:06
Witam posiadam ten aparat od jakiegos czasu i niestety zepsul sie włącznik , czy wiecie ile moze kosztowac naprawa? Lub czy jest jakas inna przyczyna nie dzialania tego przycisku
Jakość: 4; Funkcjonalność: 4; Niezawodność: 4; Zdjęcia: 6; Koszt: 4; Średnia: 4.4 pkt
Byku
2012-04-15 5:54
Nie mam jeszcze owego modelu ani żadnego z tej firmy, ale ostatni miesiąc bardzo dużo czasu poświęciłem na czytaniu o fuji, bardzo dużo zdjeć widziałem z fuji na internecie, w pełnych wymiarach, oryginały. Miałem też okazję pobawić sie tym modelem przez całe popołudnie. Porównywałem zdjecia z niższymi modelami i mogę powiedzieć że gadacie głupoty że jest gorsza jakość w hs20 niż w modelu hs10. ludzie posiadają dwa modele i nie wrzucą zdjęć do porównania tylko piszą głupoty albo z zazdrości, bo hs20 jest ciut lepszy od ich hs10. Przeglądnąłem setki zdjęć z obydwu modeli i jedne zdjecia były lepsze inne gorsze i tak na przemian, w obydwu modelach, dużo zależy od fotografującego. W przyszłym tygodniu hs20 trafi do moich rąk i wiem ze bedę zadowolony z tego aparatu. Obecnie ocenę wystawiam na podstawie zdobytych mi informacji na temat aparatu, pewnych i wyczerpujacych, myślę że nie będę musiał tego zmieniać. Tak samo wybierałem swojego canona G2 którego mam od początku jego istnienia do dziś : )
Jakość: 6; Funkcjonalność: 5; Niezawodność: 5; Zdjęcia: 5; Koszt: 4; Średnia: 5 pkt
2012-03-09 18:19
Kupiłem aparat dwa miesiace temu ,po dokładnym przeczytaniu zalet wad itp, okazało sie ze aparat jest wspaniały , nie dla mnie okazało sie ze po zrobieniu paru czasem jednym zdjeciu zawiesza sie , Naprawa trwała przeszło dwa miesiace mimo ponaglania przez sprzedawce ,pojawił sie wreszcie i co sie okazało nie naprawiono nic wgrano nowa aktualizacje a aparat jak sie zawieszał tak nadal jest zepsuty w obecnosci kierownika sklepu oczywiscie tez sie zawieszał mimo nowych akumulatorków i karty , oddany do naprawy i znowu czekanie pewnie nastepne dwa miesiace bez aparatu , jestem zawiedziony serwisem aparat w takim stanie i z taka awaria powinien byc wymieniony zaraz na nowy gdyz takie awarie sie nie naprawia a tu klops ,wiec ostrzegam mimo zalet tego aparatu co do serwisu jak traktuja klientów
Jakość: 4; Funkcjonalność: 4; Zdjęcia: 5; Koszt: 4; Średnia: 4.25 pkt
2012-02-01 13:30
Witam serdecznie
Aparat w cenie do 1200zł (niestety goły aparat a z dodatkami karta plus akumulatorki plus torba plus lampa błyskowa cena zbliża sie do ok 2000tyś) jak dla mnie jest zajebisty.Posiadam lampę błyskowa zewnętrzną także firmy fuji i w porównaniu z wbudowaną daje oczekiwany efekt.Jestem początkującym amatorem i ciągle się uczę bo ten aparat jest naprawdę dobry ale trzeba dokładnie się z nim zapoznać.Poczytałem trochę na ten temat i doszedłem do wniosku że te negatywne opinie wystawiają osoby co nie mają najmniejszego pojecia o fotografowaniu.Jak można oceniać aparat nie mając go w ręku? Ja się przyznam że do robienia w pełnym manualu uczyłem się dwa tygodnie...razem z kolegą który jest zawodowcem.I fotki wychodzą bardzo dobre choć przy dużym iso pojawiają się szumy.Ja używam tylko iso 100.Ale w każdym aparacie czy to za 2000tyś czy 4000tyś przy wysokim iso szumy pojawiają sie...Życze powodzenia
Jakość: 6; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 5; Zdjęcia: 6; Koszt: 4; Średnia: 5.4 pkt
< nowsze
1 2 3

Aparaty Cyfrowe Fujifilm - Recenzje

 
Strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie zgadzasz się na używanie cookies, zmień ustawienia swojej przeglądarki. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką plików cookies.
 
WWW.RECENZJE.NET.PL
2002 - 2014
Aparaty Cyfrowe - Recenzje
Polityka plików cookies | Reklama | Kontakt