Aparaty Cyfrowe > Nikon D70

Aparat cyfrowy Nikon D70

Nikon D70

  • matryca: 6.31 MP
  • wyświetlacz: 1.8''
  • rejestracja filmów: Nie
  • karty pamięci: CF/2,MD

Nikon D70 - Recenzje

< nowsze
1 2 3
2006-07-18 22:27
mam 2 sztuki body D 70 ponieważ żyję z fotografii i mimo, że nigdy mnie jeszcze nie zawiódł to wiadomym jest, że migawka też kiedyś umiera, elektronika czasem pada, a ja nie mogę sobie pozwolić by np. w czasie sesji ślubnej powiedzieć młodej parze: sorry ale mam error 5464647736647634637 :)
stąd zapasowy korpus.
o D 70 mogę powiedzieć, że: nie jest to aparat dla ludzi którzy chcą w trybie auto nacisnąć i mieć wyjściowo piękne, nienaturalnie ostre i nienaturalnie kolorowe ... dla tych którzy chcą focić manualnie i potrafią bawić się NEF-ami w photoshopie to jest to sprzęt rewelacyjny ( za taką kase ) ... wyjściowo rejestrowane obrazki są relatywnie "mięciutkie" jak w fotografii analogowej ... bardzo naturalnie to wygląda ... ostrzymy sobie wedle uznania później ale tak naprawdę bardziej do netu bo na odbitkach naprawde wygląda to super naturalnie, nie są przeostrzone i ciężko powiedzieć że to cyfra ... tak samo z kolorami ... dobre naturalne odwzorowanie ... jak ktoś lubi landrynki proszę kupić 350D ... jak ktoś lubi rzeczywiste barwy będzie zadowolony ... zawsze można też nieznacznie podciągnąć saturację ... reasumując za te pieniądze świetny sprzęt dla ludzi kochających zabawe fotografią i mających pojecie o "cyfrowej ciemni" ... polecam ...zdjęcia m.in z D70 można oglądać w mojej galerii autorskiej: www.kacperolejnik.com ... zapraszam
Jakość: 5; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 6; Zdjęcia: 5; Koszt: 5; Średnia: 5.4 pkt
2006-05-14 14:44
Długo zastanawiałem się jaki aparat kupić. Do czasu D70 używałem Zenita 12xp... i chyba dla tego zdecydowałem sie jednak na lustrzankę a nie na kompakta. Po roku użytkowania mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić, iż aparat wart był swej ceny. Fotografuję głównie krajobrazy i przyrodę i do tych celów jest super. Aparat posiada szeroką gamę ustawień osobistych co pozwala tak dobrać parametry aby być w pełni usatysfakcjonowanym. Auto nie używam ale wiem, że jak to w auto bywa...nie jest najlepiej. Aparat posiada 2 pokrętła a w menu można ustawic za co które ma odpowiadać. Aparat wygodnie i pewnie trzyma się w ręku, niezależnie od używanego obiektywu. Do dwuch 'kitowych' szkieł (18-70 i 70-300) musiałem dokupić jakiś jasny (czasem robię też wnętrza a na lampę za 1000zł mnie nie stac), polecam 1.8 50. Logiczne menu i przejrzysty wyświetlacz dopełniają pozytywną ocenę. aha - warto 'zapgrejdować' firmware'y - są dostępne na stronie Nikona.
Ze zdjęć, które do tej pory zrobiłem (ok. 3000) jestem zadowolony...choć zdarzają się nieudane.
Jakość: 5; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 5; Zdjęcia: 6; Koszt: 4; Średnia: 5.2 pkt
2006-04-20 23:15
Witam wszystkich serdecznie!
Chciałbym wtrącić swoje 3 groszę do wypowiedzi moich poprzedników.
Przez długie lata zajmuję się fotografiką i przez moje ręce przewinęło już się ponad 20 różnych aparatów w tym 18 cyfrówek.

Podstawowym aparatem na którym pracowałem była MInolta Dimage A1.
Dwa słowa o niej i przejdę dalej. Aparat rewelacyjny, zwłaszcza stabilizacja obrazu (przykłady zdjęć na http://www.plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=malum). Ma jedynie dwa duże mankamenty, słabo radzi sobie z balansem bieli i okropnie szumi w słabo doświetlonych miejscach.

Postanowiłem wreszcie przejść na lustrzankę. Udałem się więc do zaprzyjaźnionego sklepu i zacząłem testować różne aparaty, a dokładniej Nokona D50, Nikona D70, Nikona D200, Minoltę 5D, Canona 350D.
Na początku trochę brakuje podglądu na LCD, ale przypomniałem sobie czasy kiedy robiłem zdjęcia lustrzankami analogowymi i szybko się przyzwyczaiłem.

Ale do rzeczy.
Trochę ostudzę pewnie zapał co poniektórych, ale też pewnie wielu zachęcę.

Zalety D70:
- budowa - wygląda świetnie, bardzo ładnie leży w dłoniach, jest zwarty, silny i stabilny; dźwięk migawki to prawdziwa zachęta
- dość szybko radzi sobie z AF
- ma możliwość korygowania krzywych kolorów modyfikowanych na PC
- można nanieść na matówkę siatkę - bardzo przydatna funkcja niejednokrotnie sprawdzona w A1

Wady D70 - też takie są i to nie mało:
- wielu pisze że pięknie robi zdjęcia jak się w nim poustawia sporo - każdy aparat wtedy robi piękne zdjęcia. Dla mnie w aparacie tej klasy ważne jest jak sam radzi sobie z ustawieniami, a z tym najlepiej nie jest. Wykonałem kilkadziesiąt zdjęć w identycznych warunkach (światło zwykłe i energooszczędne, zdjęcia z lampą i bez) każdym z powyższych aparatów. W D70 bez lampy praktycznie prawie każde foto z ręki było rozmazane, a kolory przekłamane. Z lampą wyszło ciut lepiej, ale na 10 kolejnych portretów tylko jeden był bardzo ostry, nadający się do dalszej obróbki, ale za to twarz wyszła niebieska, a zimno nie było :-) Balans bieli w auto jest koszmarny! Tutaj znacznie lepiej wypadła nawet Minolta 5D która kosztuje o połowę mniej.
- ISO zaczynające się od 200 - już na wstępie przegrywa choćby z Canonem 350D w ilości szumów
- mora pojawiająca się na zdjęciach, która jest efektem "podrasowania" aparatu przez producenta - usunięcie zmiekczenia zdjęć
- zdjęcia z lampą wychodzą szare i niedoświetlone, po korekcji w programie graficznym zyskały kolory ale uległy splaszczeniu
- aparat wykazuje zwłokę przy robieniu zdjęcia. Przy szybkich scenach obiekt nam zwieje z kadru zanim aparat otworzy migawkę.
- kolejna rzecz jaka mi przeszkadza to lampka pomocnicza doświetlająca, świeci jak duży reflektor czy tego chcemy czy też nie. Nawet przy wyłączonej lampie błyskowej ona robi za latarkę. Wyobraźmy sobie, że chcemy zrobić zdjęcie sarny w środku lasu, zanim aparat ustawi ostrość to na sam widok dziwnego światła, sarna zniknie z naszego pola widzenia. Praktycznie nie da się nawet w szarościach zrobić zdjecia z ukrycia - aparat nas zdradzi.

Podsumowanie:
Ogólnie Nikon D70 nie jest zlym aparatem i przy sporym nakładzie pracy w dopasowanie krzywych zapewne poprawi swoje osiągi. Na pewno wypada technicznie najlepiej (może poza D200)z powyższych aparatów, ale ... ja chyba zdecyduję się na Canona 350D choć mały i plastikowy, ale duuuużo tańszy i zdjęcia wychodzą z niego lepsze i ciekawsze, zarówno kolorystycznie jak i technicznie. Co do ceny, to uważam, że to lekka przesada za raczej przeciętny aparat, ale wiadomo, że ceny idą w dół i w tym przypadku też spadną. Ja swoją A1 kupiłem za 5600zł a sprzedałem za 1250zł, tu będzie podobnie. Atak na samo już zakończenie, to w warunkach w jakich testowałem te aparaty, minolta A1 wypadła najlepiej zarówno pod względem ostrości jak i kolorystyki, ale niestety szumy są nie do przyjęcia.
Jakość: 5; Funkcjonalność: 4; Zdjęcia: 3; Koszt: 2; Średnia: 3.5 pkt
2006-01-03 20:27
Witam,
Nikona D70 kupiłem niecały rok temu. Od tego czasu aparatu użytkowuje amatorsko jednak dość intensywnie, głównie z Nikkorem 18-70/3.5-4.5 oraz Nikkorem 50/1.8D. Zdjęcia jakie robie to głównie reporterka (sport, wspinaczka skałkowa, street), trochę krajobrazów oraz powoli portrety i zdjęcia ludzi. Głównie JPG. Wcześniej fotografiwałem min Zenitem E, TTL, EOSem 300, Nikonem F55, 65, Canonem A75 i paroma innymi..

Może po kolei.
Aparat leży w ręce jak przyklejony, chce tu uniknąć wszelkich porównań do konkurencji, więc napisze tylko duży plus! Na tyle duży, że można przeboleć brak pełnowartościowego gripa. Wizjer przyzwoity choć mogło by być lepiej. Rozmieszczenie przycisków, rolek czyli gałkologia na dobrym poziomie, nie bardzo jest się do czego przyczepić, choć na upartego jak aparat pościskamy czasem może skrzypnąć ale trzeba się postarać.

Szybki, szybki, szybki! Faktycznie, jest bestia szybka, zarówno czas uruchomienia, a właściwie jego brak jak i zdjęcia seryjne.

Zdjęcia. Tak wyszło że większych odbitek nie miałem okazji robić. Dotychczas tylko do formatu 15x28 i nie ma żadnych problemów.

Malutki minusik za ceny głównie akcesoriów, niestety.

Kolejna wada to brak pomiaru światłą z analogowymi obiektywami, szkoda bo parę ładnych szkieł jeszcze od Zenita leży i czeka na lepsze czasy.

Generalnie z zakupu jestem bardzo zadowolony, aparat w 90% spełnia moje oczekiwania. Pozostaje zakup szkieł, lampy które jeszcze bardziej usprawnią cały zestaw. Jednak z body rozstawać się nie zamierzam.

Ale w końcu to NIKON :)





Jako ze sporo osób ma w planie zakupienie D70 z Nikkorem 18-70/3.5-4.5 może parę zdań o tym szkle. Budowy nie ocenie bo Nikkorów za mało przewaliłem. Dla mnie jest ok. Zakres ogniskowych do szeroko pojętej reporterki super. Na szerokim kącie spokojnei mieścimy się w pomieszczeniach, czy uzyskujemy ciekawe efekty przy zbliżeniach (bmx, street itp). Długi koniec (70) wystarcza, choć czasem przydało by się jeszcze troszkę. Ostrość, kontrast na przyzwoitym poziomie. Po przymknięciu jeszcze lepiej. Generalnie fajne szkło. Do zastosowań „na każdą okazje” polecam.

To chyba tyle, jeśli masz jakieś pytania proszę o kontakt.
pozdrawiam
Jakość: 5; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 5; Zdjęcia: 5; Koszt: 4; Średnia: 5 pkt
2005-10-06 14:56
Aparat niezły, ale porównywałem fotki z Canonem 350D i niestety...przy tym Nikon wymięka. Robię makra i tam widać nieporównywalnie wieksze szumy. To pewnie wina matrycy CCD produkowanej przez Sony, bo jak dotąd zauważyłem że w modelach wyższej klasy pakuje się matryce CMOS...
Poza tym w przypadku Nikona musicie się liczyć z dużo wyższymi kosztami...wszystkiego :) Generalnie zarówno osprzęt jak i naprawa jest dużo droższa niż u konkurencji. I to mnie wpienia, bo nie lubie płacić za....powietrze. Aha! W koncu kupiłem Canona i jestem cały happy! :)))
Jakość: 5; Funkcjonalność: 4; Niezawodność: 5; Zdjęcia: 5; Koszt: 2; Średnia: 4.2 pkt
2005-08-11 23:40
Witam!
Nikonem D70 pracowałem przez 10 miesięcy. Z aparatu jestem zachwycony. Dzięki niemu zaraziłem się chorobą robienia zdjęć. Łącznie zrobiłem około 15000 zdjęć. Do aparatu nie mam żadnych zastrzeżeń. Kupowałem go na firmę jak jeszcze kosztował 6000zł. To co mogę o nim powiedzieć to rewelacyjnie spisywał się w każdych warunkach. Przy odrobinie wprawy można uzyskać niesamowite efekty. Zamiast ustawień tematycznych makro/portret/krajobraz polecam się pobawić ustawieniami ręcznymi gdyż aparat jest tak precyzyjny że można ciekawsze efekty osiągnąć. Z aparatów jakimi miałem okazję się bawić dorównuje mu tylko E10. Jest to ponadprzeciętna lustrzanka cyfrowa! Właśnie zmieniam pracę i z bólem serca musiałem oddać aparat. W tej chwili na poprzedniego HP735 nie mogę nawet patrzeć. Na forum trafiłem w poszukiwaniu jakiegoś aparatu. Obecnie wybór padł na S5500 ze względu na cenę ale jak tylko uzbieram pieniążków to nie wyobrażam sobie żadnego aparatu podaz D70. Naprawdę gorąco polecam!
Jakość: 6; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 6; Zdjęcia: 6; Koszt: 4; Średnia: 5.6 pkt
gwaion45
2005-05-11 22:58
Witam wszystkich.
Mam Nikona D70 + obiektyw AF-S DX 18-70 mm F3,5-4,5G (kupiony za 3500zł) od 7 tygodni i używam go amatorsko. Zrobiłem nim ok. 2000 zdjęć (portrety, plener, makro). Aparat bardzo dobrze leży w ręku, obsługa intuicyjna, przejrzyste manu.
Doskonała rozdzielczość oraz bardzo dobre odwzorowanie barw. Mała ilość szumów nawet przy wysokich wartościach ISO.
Nikon D70 pod względem kultury pracy (niski poziom hałasu, świetnie wytłumione wstrząsy) oraz szybkości wyzwalania migawki może być wzorem dla amtorskich lustrzanek cyfrowych.
AutoFocus pracuje bardzo pewnie i nie zawodzi nawet w trudnych sytuacjach opisanych w instrukcji. Bardzo przydatne są funkcje użytkownika, szczególnie możliwość wyświetlanie krat w polu wizjera.
Jak już wielu recenzentów wspomniało nie jest to sprzęt dla "niedzielnych" fotoamatorów. Aby zrobić naprawdę fajne zdjęcie (zależnie od własnych upodobań) trzeba się dużo naustawiać i można mieć tak samo "kolorowe zdjęcia" jak z Canona 300D.
Polecam wszystkim, którzy naprawdę uwielbiają fotografowanie.
Jakość: 6; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 6; Zdjęcia: 6; Koszt: 6; Średnia: 6 pkt
2005-03-21 16:42
mam go pare dni a więc bedzdą to pierwsze spostrzeżenia.
wygłąd ok bardzo dobrze lezy w ręku na marnej karcie zapisuje dośc szybko
wbudowana lampa może być ale nie używać z osłoną przeciw-słoneczną na kadrze widac niedoświetlone pole,wyswietlacz z funkcjami mógłby być wiekszy i lepiej oświetlony,autofokus działa bez zarzutu nawet w nieciekawym oswietleniu a to duży plus obiektyw 18-70 kit wydaje sie byc wystarczajacy na poczatek jeśli chodzi o ogniskowe a jasnośc obiektywu kit powinna zaczynac sie cyfrą 2,8 co do zdjęc to pomilcze bo pstryknałem ich ok 50 ale będzie dobrze cena no co tu gadać mołaby być o te 200-400 zł nmniejsza chociarz ja kupiłem w sklepie internetowym z 18-70 70-300 za 4000 zł import z niemiec
ładowarka szybka akumulator też ok to tyle pozdrawiam wszystkich nikonowców
Jakość: 5; Funkcjonalność: 5; Zdjęcia: 5; Koszt: 3; Średnia: 4.5 pkt
Cichy
2005-03-03 13:02
Miałem przez jakiś czas nawet dobry sprzęt ale matryca przereklamowana trochę szumi, pozatym na obiektywie st. problemy z ostrością choć nie zawsze ogólnie to dobry sprzęt dla amatorów (zaawansowanych). Polecam go szczególnie na wyprawy poza cztery ściany, bo w dobrym oświetleniu nie ma się z niczym problemów.
Jakość: 5; Funkcjonalność: 4; Niezawodność: 4; Zdjęcia: 4; Koszt: 3; Średnia: 4 pkt
adamo
2005-03-02 22:39
D 70 mam od paru dni, mój zestaw składał się z 18-70 AF + 70-300 ten drugi jest troche gorszy ale w zestawie kosztował mnie 100 zł, a darowanemu..... w zeby sie nie zaglada. Już pierwszego dnia po paru fotkach bylem zachwycony tym cackiem. jest to moja pierwsza cyfrówka, wcześniej fotografowałem F 100, uważam, że D 70 niczym nie ustępuje "setce". Szczerze polecam niestety nie jest to aparat dla amatorów ja osobiście nie używam trybu "auto" i odradzam wszystkim. Adamo p.s. Dodam tylko, że za takie pieniądze nie kupicie lepszej profesjonalnej cyfrowej lustrzanki.
Jakość: 6; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 6; Zdjęcia: 6; Koszt: 6; Średnia: 6 pkt
< nowsze
1 2 3

Aparaty Cyfrowe Nikon - Recenzje

 
Strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie zgadzasz się na używanie cookies, zmień ustawienia swojej przeglądarki. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z polityką plików cookies.
 
WWW.RECENZJE.NET.PL
2002 - 2014
Aparaty Cyfrowe - Recenzje
Polityka plików cookies | Reklama | Kontakt