Cynamon: właściwości i zastosowania pradawnej i pachnącej przyprawy

Cynamon to jedna z najpopularniejszych i najczęściej używanych przypraw w kuchni, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jest pozyskiwany z kilku gatunków z rodzaju Cinnamomum, wiecznie zielonego drzewa z rodziny Lauraceae. Najbardziej znanym jest Cinnamomum verum, pochodzący ze Sri Lanki. W przeciwieństwie do innych przypraw, cynamon nie jest pozyskiwany z nasion owocu, ale z kory i gałązek. Gałązki są pozbawione zewnętrznego korka i przerabiane, aż osiągną charakterystyczny wygląd przypominający zrolowany pergamin. Olejek cynamonowy pozyskiwany jest również z liści i gałązek.

Egipcjanie używali cynamonu i mirry do balsamowania zmarłych, a Rzymianie umieszczali go na stosach pogrzebowych, aby zakryć zapach spalonego mięsa. Jest wymieniony w Biblii jako jeden ze składników do robienia świętego olejku do namaszczania. Arabowie nazwali ją Kin Anomon, co oznacza „pachnącą roślinę Chin”. Cynamon przybył do Europy około 2000 roku p.n.e. i w średniowieczu był luksusem dla nielicznych, symbolem statusu.

Ile jest rodzajów cynamonu?

Istnieje kilka gatunków cynamonu. Główne odmiany to cejlońska i kasja:

– Zeylanicum, znana również jako prawdziwy cynamon lub ceylon, jest oryginalną odmianą Sri Lanki; jest droższy i ma łagodniejszy smak niż odmiana cassia;

– Cassia (Cinnamomum cassia, Cinnamomum burmannii, Cinnamomum loureiroi) to najbardziej rozpowszechniona i łatwa do znalezienia odmiana na rynku.

Łyżeczka cynamonu (2 g) dostarcza 6 kalorii, zawiera 1,3 g błonnika oraz znaczną obecność wapnia (25,1 mg) i potasu (10,8 mg). Inne obecne minerały to magnez (1,5 mg), fosfor (1,6 mg), mangan (0,4 mg), żelazo i sód (0,2 mg). Wśród witamin: witamina K (0,8 mg) i witamina A (7,4 mg).

Cynamon znany jest od wieków jako naturalny środek leczniczy. W medycynie ajurwedyjskiej stosowany jest w leczeniu problemów oddechowych i trawiennych. Przeprowadzono kilka badań nad jego właściwościami terapeutycznymi. Uzyskane dotychczas wyniki są zachęcające, ale nie ostateczne.

Cynamon zapobiega i zwalcza infekcje dróg oddechowych; obniża poziom glukozy we krwi, poprawia zdrowie okrężnicy i jamy ustnej, pomaga schudnąć w połączeniu ze zdrowym trybem życia i łagodzi bóle menstruacyjne. Jest również tradycyjnie stosowany jako środek owadobójczy, przeciw larwicy komarów i przeciw termitom.

Niektóre badania podkreśliły jego możliwe korzystne działanie w odniesieniu do niektórych chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane i choroba Alzheimera.

O zastosowaniu cynamonu w kuchni i w kosmetyce przeczytasz w poniższym artykule https://www.slodkosci.pl/zastosowanie-cynamonu-w-kuchni/